Elavult a rendszer, nem várhatott tovább a Fabó Éva Sportuszoda gépészeti felújítása

Javában tart a Fabó Éva Sportuszoda tanmedencéjének gépészeti és nagymedencéjének részleges felújítása. Bár 2019-ben felújították az uszodát, ez nem érintette a gépészeti részt, az nagyrészt még mindig az építéskori, 70-es évekbeli állapotban volt. Önkormányzatunk bruttó 53 millió forintból korszerűsíti az uszoda már elavult infrastruktúráját – az energiaválság után evidens céllal: a rekonstrukció nyomán sokkal energiatakarékosabban működjön az intézmény. A Fabó Éva Sportuszodában tartott bejárást Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester a DVG Zrt. munkatársaival.

 

 

Korszerűsítés = takarékosság

 

Mint a helyszínen – konkrétan a tanmedence homokszűrője előtt – tartott tájékoztatón a városüzemeltetésért is felelős alpolgármester kiemelte, régóta szükséges, immár halaszthatatlan felújítás valósul meg: – Nem várathatott magára tovább a feladat megoldása, korszerűsíteni kell a gépészetet, hiszen évtizedek óta az elavult rendszert működtetik az ott dolgozók, akiknek nagy köszönet jár azért, hogy működik a létesítmény. Az uszoda legutóbbi felújítása ugyanis – utólag nézve – roppant problémás volt. Külsőleg ugyan megújult az intézmény, de nem cserélték ki teljes körűen a gépészetet. Ebből eredően az építéskori, vagyis a hetvenes évek technikájával üzemelt az uszoda. Sajnos a tavalyi brutális energiaár-emelés, amit az Orbán-kormány varrt a nyakunkba, azt is megmutatta, hogy a létesítmény ezzel a technológiával nagyon nehezen üzemeltethető gazdaságosan. Szó szerint sokkoló volt, menyire elavult, és ezzel együtt mennyire energiapazarló az a rendszer, amivel az uszodát működtetjük.

 

 

 

Mezei Zsolt hangsúlyozta: a „Rajta, Újváros!” Egyesület vezette önkormányzat a fentiekből eredően döntött úgy, hogy saját forrásból bruttó 53 millió forintot áldoz a Fabó Éva Sportuszoda eddig elmaradt rekonstrukciójára: – A munkálatok során a szakemberek kicserélik a korrodált, eldugult vagy beszűkült csöveket, homokszűrőket újítanak fel. Fontos, hogy különválasztják a nagymedence és a kismedence fűtési és tisztítási rendszerét. Összességében hatalmas előrelépést teszünk annak érdekében, hogy a Fabó Éva Sportuszodát a továbbiakban a korábbinál energiatakarékosabban és üzembiztosabban tudjuk működtetni.

 

Minden téren megújul

 

A felújítás konkrét műszaki tartalmát, a már elvégzett és jelenleg is futó munkálatokat Szilágyi Zsolt, a DVG Zrt. távhőtermelési részlegvezetője összegezte. Mint kiemelte, egymásra épülő, egymást kiegészítő munkák vártak és várnak a szakemberekre: – Technikai részről fontos kiemelni, hogy a nagymedence vízcserélő szivattyújának a frekvenciaváltóval történő ellátása volt az első lépés, ami önmagában is jelentős energia- megtakarítást eredményez. Ráadásul ennek révén a vízmozgás is jobban szabályozható. Megtörténik a nagymedence fűtéskorszerűsítése – ott a fűtőrendszer is kap egy frekvenciaváltó szabályozót –, illetve műanyagokra cseréljük a korábbi acélcső-rendszereket, amelyek erősen korrodáltak. Ezzel egy időben történik meg a tanmedence leválasztása a nagymedence vízköréről. Részben jogszabályi előírásnak felelünk ezzel meg, hiszen a berendezések most már teljesen külön tudják a tanmedence vizét kezelni. A munkálatok nyomán jobban lehet szabályozni a víz minőségét, és a hőmérsékletét is könnyebb lesz így a szükséges szinten tartani.

 

A szakemberek májusban kezdték a munkálatokat a nagymedencével, majd a kismedence rekonstrukciójának előkészületei következtek, júliusban pedig elindult a kivitelezés. A tanmedence leválasztásával és a csőcserével a tervek szerint augusztus végére el is készülnek. És hogy mennyivel gazdaságosabb működést garantál a rekonstrukció? Szilágyi Zsolt egy szemléletes adattal szolgált: a mérések szerint a nagymedencei keringető szivattyú frekvenciaváltóval történt ellátása egyharmadával csökkentette az energiafelhasználást, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt megtérül a beruházás teljes összege.