DVCSH Kft. – Global Faktor Zrt. – Global Mediátor Kft.

A napokban a DVCSH Kft. több volt fogyasztója kapott fenyegető levelet a Global Mediator Zrt.-től.

 

A levélben a cég elmaradt távhő illetve víz és csatorna számlák befizetését követeli, perrel, végrehajtással fenyegetőzik. A legtöbb fogyasztóban két kérdés merül fel, ezekre adunk most választ:

 

• Jogos-e a követelés?

 

Amennyiben a követelt számlák 2021. júniusa utáni távhőre és/vagy 2022. májusa utána víz/csatorna díjra szólnak, akkor azzal a fogyasztóknak nincs teendőjük.

 

Amennyiben viszont ilyen tétel szerepel rajta – és azt korábban még nem fizette meg – akkor azt be kell fizetni.

 

Fontos: ha a számla több tételből áll, akkor csak azt az összeget kell megfizetni, ami a 2021.júniusa előtti távhőre és/vagy 2022. májusa előtti víz/csatorna díjra szól!

 

• Mi az a Global Mediátor Kft?

 

A DVCSH Kft. ellen jogerősen megindult a felszámolási eljárás.

 

A céget annak ellenére vitte csődbe a vezetés, hogy jelentős összegeket szedtek be a lakosságtól úgy, hogy cserébe semmilyen szolgáltatást nem nyújtottak és több száz fogyasztó túlfizetését is maguknál tartották. A DVCSH Kft. már korábban engedményezte a kintlévőségeinek kezelését a Global Faktor Zrt.-re.

 

Ez a cég nem más, mint Neszmélyi Lorándnak, a DVCSH ügyvezetőjének érdekeltsége, amiben persze feltűnik a Pomázi család is, hiszen vezető tisztségviselő a Global Faktorban Pomázi Anna is. Magyarul a távfűtés és a vízdíj már korábban sem ahhoz a céghez folyt be, amelyik szolgáltatott, hanem a kisebbségi tulajdonosok egy magáncégéhez.

 

Nem is csoda, hogy a DVCSH Kft. így csődbe ment. A szolgáltatóváltással Dunaújváros MJV Önkormányzata ezt a vérlázító állapotot számolta fel, és a szolgáltatást az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló DVG Zrt.-re bízta.

 

Most a Global Faktor tovább engedményezte a DVCSH Kft. követeléseit a Global Mediátorra. A Global Faktor és a Global Mediátor székhelye megegyezik egymással.

A DVCSH Kft. csődje miatti tartozásokról bővebben itt lehet olvasni: https://dunaujvaros.hu/hir/34977

 

• A Global Mediator Kft. végrehajtja rajtam az állítólagos tartozást ha nem fizetek?

 

A cég ezzel fenyegetőzik, de a fogyasztóknak érdemes tudniuk, hogy a Global Mediátor nem végrehajtó cég, ilyet nem tehet, arra nincs lehetősége. Végrehajtást csak végrehajtó indíthat, az erről szóló levelet tehát a végrehajtói iroda küldi ki, minden esetben tértivevényes levélben.

 

• Meddig küldözgetik ezeket a leveleket?

 

Ez a levelezés nem más mint a DVCSH volt vezetőinek próbálkozása, amivel pénzt szednének be a nélkül, hogy azért cserébe bármilyen szolgáltatást nyújtottak volna.

 

Mindezt egészen addig megéri megtenniük, amíg van aki ezt befizeti vagy a hatóságok számon nem kérik őket. A lakosság teendője tehát annyi, hogy figyelmesen átolvassa a követelt számlákat és ha azokat korábban már befizette akkor egyszerűen figyelmen kell hagyni a Global Mediátor fenyegetőzéseit.

 

A dunaújvárosi fogyasztók sem a Global Faktorral sem a Global Mediátorral nincsenek semmilyen szerződéses viszonyban. A pénzügyi intézmények felügyeleti szerve a Magyar Nemzeti Bank, a fogyasztók ide fordulhatnak, ha panaszt szeretnének tenni a cég(ek) ellen.

 

A kiküldött fenyegető levelek miatt a DVG Zrt. és az önkormányzat is megteszi a szükséges jogi lépéseket.