Folytatódtak a faápolási munkák, a cél egy örökerdő létrehozása

A DVG Zrt. szakemberei a Vasmű főkapu és az Építők útja közti erdő egy részén végeztek faápolási munkálatokat a napokban. A most elvégzett és a jövőben esedékes feladatok célja a szokott módon a lakosság és a faállomány védelme.

 

 

A szép, rendezett és biztonságos zöldterületek kialakítása kiemelt feladata a DVG Zrt. munkatársainak. Ebből az apropóból végeztek faápolási munkálatokat a szakemberek a közelmúltban.

 

Elsődleges a biztonság

 

Mint arról Mészáros László, a vagyonkezelő cég erdészeti és parkfenntartási ágazatvezetője beszámolt, ezen a területen egy örökerdő kialakítása van folyamatban, amely nem igényel tarvágást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évről-évre újabb és újabb fák fejlődnek ki, így emberi beavatkozásra elsősorban csak invazív, tájidegen fajok eltávolításakor van szükség. E mellett, mivel ezt a területet a túrázók, kutyasétáltatók is előszeretettel használják, fontos, hogy az áthaladók biztonsága is garantált legyen, így a balesetveszélyes fákat és faágakat sürgősen el kell távolítani. Mészáros László hozzátette: kizárólag a beteg, menthetetlen, elszáradt fákat vágták ki és a DVG munkatársai elvégezték a szükséges metszéseket is, így a terület továbbra is biztonságosan használható rekreációs célokra.

 

Fontos véderdő

 

Mészáros László kiemelte, az itt található erdő gyakorlatilag véderdőként funkcionál. A véderdő, mint arra a neve is utal, valami ellen, valamitől vagy valamit „véd”. Ez esetben a gyárból érkező zaj és pormennyiség egy jelentős részét fogják fel a fák, amely a település tisztasága és a városlakók egészségének megőrzése érdekében rendkívül fontos. Hozzátette, véderdőként funkcionáló erdőszakaszokból több is van a település határain belül és kívül. A Dunaparton például árvízvédelmi feladatokat látnak el a fák, de a löszös, gyenge, omlásra és elmozdulásra hajlamos talajon a földterület szilárdságát is elősegítik.

 

Mészáros László hangsúlyozta, az említett okokból is tisztán látszik, hogy mennyire fontos szerepet tölt be az erdőgazdálkodás a városlakók, és a település életében. Bár a városlakók többsége természetesnek veszi, hogy ezek a területek rendben vannak és biztonságosan használhatók, a DVG Zrt.-nek sok munkájába és pénzébe kerül, hogy ez így legyen. Az ágazatvezető hozzátette, továbbra is azért dolgoznak, hogy a rendezett környezet mind kicsiben és nagyban, mind pedig hosszú és rövidtávon az emberek érdekeit szolgálja – és, hogy a rend mindig természetes legyen Dunaújvárosban.