Eredeti pompájában a „Remix”

Hosszú idő után végre ismét régi pompájában láthatják a Szalki-szigetre látogatók az egykori Remix épületét, végéhez közelednek ugyanis a felújítási munkálatok, amelynek során szinte újjáépült az épület.

 

 

Rengetegen vagyunk olyanok Dunaújvárosban, akiknek gyermekkori, fiatalkori emlékeinek meghatározó helyszíne a Szalki-sziget és a szabadstrand, amelynek kihagyhatatlan eleme a Remix. A hánytatott sorsú épület most a Modern Városok Program Szalki-sziget rekreációs célú fejlesztése projekt keretében, a sziget vonzerejének növelése érdekében újulhatott meg.

 

Egy legendás hely története

 

A főépületből és két öltözőépületből álló komplexumot 1974-ben tervezete Baranyai Ferenc építész – akinek nevéhez több dunaújvárosi épület is köthető, például a Városháza épülete is. A ’70-es években a főépületben étterem és hozzá tartozó kiszolgálóterek, valamint a strand főbejárata és a jegypénztárak kaptak helyet. Az öltözőépületekben pedig értelemszerűen öltözők valamint további kiszolgálótereket vehettek igénybe a látogatók. A 90-es években az épület külseje és funkciója is megváltozott, beépítették a teraszt és az alsó szintet valamint új homlokzat került az épületre, ami a Remix Dance Club és Pizzériának adott otthont, amire egyesek a finom pizzák, míg másik a bulik miatt emlékeznek szívesen. A Club bezárását követően az épület kihasználatlanná vált. A szakszerűtlen bővítések és a környezeti hatások – beázások és a fagy – miatt a csatlakozások és a falszerkezet megsüllyedtek, elrepedtek, károsodott a tartószerkezet és káros alakváltozást szenvedett az épület.

 

Nosztalgikus felhangokkal

 

A felújítás során az eredeti terveket is figyelembe vették, így igazán nosztalgikus hangulatba kerülhetnek a Szabadstrand látogatói, hiszen visszaállították az eredeti épületkontúrt is. E mellett azonban természetesen már mind funkcionálisan, mind külső megjelenésében a mai kor igényeit tükröző használati, épületszerkezeti megoldások születtek. A tervezés során elsődleges szempont volt az épületszerkezetek vízszigetelése, illetve az árvíz elleni védelmének biztosítása, hiszen a területen rendszeresen előforduló áradás fokozott igénybevételnek teszi ki a földszinti épületszerkezeteket. Ennek megfelelően a főépület földszintjén két büfé, az étterem gazdasági bejárata, eszköz – és hulladéktároló épült. Az épület körbejárhatósága mellett tágas, fedett terasz alakult ki, ami kora tavasztól késő őszig kellemes fogyasztóteret biztosít. Az emeletre pedig – ahogy régen is volt – étterem és hozzá tartozó kiszolgálótér került, ahova lépcső vezet fel, az akadálymentesítést lépcső lift biztosítja. Az étterem teljes homlokzata üvegfal, így lenyűgöző kilátás várja a vendégeket.

 

Vissza az eredeti tervekhez

 

Szintén az eredeti tervekhez hűen az éttermi teraszról indul az épületeket összekötő híd, amelyről a két öltöző épület közelíthető meg. Itt öltöző kabinok, vizesblokkok, mosdók, valamint zárható zuhanykabinok szolgálják majd a strandolók kényelmét, vagy éppen a sportolókét, hiszen az épületek felújításán kívül kültéri szabadidős létesítmények is kerültek a Szalki-szigetre. Az épületegyüttes két oldalán 1-1 homokos sportpálya épült strandfoci és strandröplabda részére. Az északi pálya mellé 2 szintes, 100 férőhelyes mobil lelátó került és létesült egy 1150 méter hosszú, tömörített murvával borított futókör is. Mivel a pálya ártérben helyezkedik el, fontos szempont volt, hogy olyan borítást kapjon, ami egy esetleges árvíz esetén könnyedén pótolható, ezért esett a választás a tömörített murvára. A pályák kiszolgálására és a sporteszközök tárolására is kialakítottak az épületben egy helyiséget. Felújították a szabadtéri színpadot és a sziget északi, facsoporttal közrefogott zöldfelületére telepítették, így megnőtt a befogadóképessége. A Remix épületének rekonstrukciója a Modern Városok Program keretében pályázati pénzből valósult meg. A kivitelezés megrendelője Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, kivitelezője pedig a DVG Zrt.

 

A Remix üzemeltetése a támogatói okirat alapján a DVG Zrt. feladata, a cég hamarosan pályázatot ír ki az épület hasznosítására, így joggal bízhatunk abban, hogy idén nyáron már ki is próbálhatjuk az új büféket és éttermet.